Нова европейска инициатива за компютърно обучение

Снимка: Архив

Равнището на безработицата в Хърватия през август е било 18,4 процента, което е със 7 на сто над средното за Европейския съюз. В момента в страната има над 320 000 безработни.
Според агенция Макфакс, независимо от възрастта си, хората получават един и същ отговор - работа ще получат, само ако сами си намерят такава или ако имат връзки. По-възрастните безработни са гневни, че не могат да си намерят работа заради своята възраст, а по-младите - поради това, че не могат да работят в най-добрите си години. Повечето от младите хора смятат, че за тях няма бъдеще в Хърватия.

Нова инициатива на Европейския съюз, наречена "Отваряне на образованието" ще помага на младите хора да получат компютърни умения. Въпреки че според статистически данни до 2020 г. над 90% от работните места в Европа ще изискват подобни умения, много училища и университети нямат ресурси, интернет връзка или оборудване, за да вървят в крак с промените.
Целта на новата инициатива е да се осигурят повече ресурси за учители, ученици и организации и да се подобрят компютърната инфраструктура и интернет връзките в училищата.
Това е част от един по-общ план на Евросъюза за разширяване на компютърните умения в Европа. Очаква се представената стратегия да осигури на младите хора уменията, от които се нуждаят, за да намерят работа в бъдеще, и да увеличи броя на креативните и предприемчиви хора на европейския пазар на труда.

Гърция преживява трудни мигове, но страната ще успее да се изправи на крака и даже е изминала по-голямата част от пътя. Това заяви гръцкият премиер Андонис Самарас, който от събота е на посещение в Съединените щати.

Най-трудното свърши, никой вече не може да говори за излизане на Гръция от еврозоната, е подчертал Самарас на среща с представители на гръцката общност в САЩ.
Андонис Самарас е изтъкнал, че ситуацията в Гърция е променена осезаемо и е изразил увереност, че страната му ще стане пример за цяла Европа. Той е посочил наличието на силно и стабилно правителство, съставено от две партии, които са съгласни с европейската перспектива на страната.

По публикацията работи: Д.Пенков


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!