Конкурс за иновативно предприятие на годината

Снимка: Архив
Предстои да бъде присъдена поредната - девета награда от националния конкурс "Иновативно предприятие ". Тя се присъжда на български предприятия, които са приложили успешно в практиката си иновации или научни достижения, трансформирайки дейността си и постигайки траен икономически ефект. Достиженията на предприятията се оценяват от жури в 7 категории. Сред тях са пазарно лидерство, качество на живот, зелени иновации.
Крайният срок за номиниране е утре. Могат да участват всички български фирми, които имат разработена и внедрена иновация през последните три години.
Този конкурс се организира от фондация "Приложни измервания и комуникации". Фондацията изготвя и доклад "Иновации.бг ". Докладът осигурява надеждна оценка на иновационния потенциал на българската икономика. Той прави и препоръки. Една от първите препоръки в миналогодишния доклад беше да се засилят и разширят връзките между образователните и научните звена и бизнеса, да се създадат съответните механизми за практическото реализиране на „триъгълника на знанието” - наука - образование - бизнес.
В интервю Тодор Галев от фондацията коментира, че в България през последната година не са увеличени иновациите. Няма напредък, освен в някои документи: И пак ще се окажем единствената страна в ЕС, която няма оперативна програма за наука. ЕК, чрез европейските фондове е основният инвеститор за интовациите в България. Стаситтиката показва, че разходите от вътрешни източници са намалели, а разходите от европейски средства са се увеличили многократно.
Мотивацията на българските предприятия да участват в конкурса е по-голямата видимост. И наградата дава 5 точки допълнително, ако предприятието реши да кандидатства по оперативна програма "Конкурентноспособност". Тези 5 точки може да са решаващи за спечелването на проекта.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!