Над 2 милиарда евро са присвоени от обществени поръчки в осем страни от ЕС

Снимка: Архив

Антикорупционни проверки в осем страни членки на ЕС са установили присвояване на 4 процента от всички бюджетни средства, насочени към обществени поръчки, което се равнява на 2,2 млрд. евро. Това съобщи днес Европейската служба за борба с измамите- ОЛАФ. Данните дават обща оценка на разходите, причинени от корупция по държавни поръчки през 2010 г. в пет основни сектор , сред тях строителство и пречистване на водите.

Страните, в които е извършена проверката са били избрани на случаен принцип. Те са Франция, Унгария, Италия, Литва, Холандия, Полша, Румъния и Испания. ОЛАФ не посочва конкретни участници в корупционните схеми, тъй като проверката е статистическо изследване, а не пълно разследване на системи за злоупотреба.

Според последния доклад на Европейската комисия от тримесечния преглед на трудовата заетост и социалното положение слабото икономическо възстановяване в Европейския съюз постепенно започва да набира скорост. В същото време се запазват различията между отделните страни, особено в рамките на еврозоната. В прегледа също така се подчертава, че трудовият пазар и социалните условия са на критичното равнище и са необходими нови стратегически инвестиции и структурни реформи.
От доклада става ясно, че обстановката на пазара на труда и социалните условия остават голямо предизвикателство.

Например младежката безработица, която държи безпрецедентни нива - средно 23 % за ЕС и над 60 на сто в Гърция. Дългосрочната безработица се увеличи в повечето държави членки и достигна рекордни нива в Съюза като цяло. Структурната безработица и несъответствията между предлагането и търсенето растат, както от гледна точка на качеството, така и на количеството на труда.

По публикацията работи: М.Янакиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!