Европейски проект за повишаване на пътната безопасност

Снимка: Архив
София е сред най-смъртоносните градове за пешеходци в Европа, показва през различните години статистиката. От 2000 година насам на този ден отбелязваме деня, в който ходим "Пеша на училище". За първи път идеята се появява във Великобритания и в нея годишно участват милиони ученици от 40 държави света, повечето от Европа.
През юни 2008 г. Европейският парламент предприе законодателна инициатива относно безопасността на пешеходците и останалите уязвими участници в пътното движение, с която се регламентират изискванията за конструирането и функционирането на моторните превозни средства и системите за предна защита, за да се намали броят и сериозността на нараняванията на пешеходците и на останалите уязвими участници в движението по пътищата. 8 000 пешеходци и колоездачи загиват всяка година в рамките на ЕС, а други 300 000 са ранени. Според мнението на докладчика по темата Франческо Ферари от Италия благодарение на предложения регламент броят на смъртоносните пътнотранспортни произшествия с пешеходци в ЕС може да бъде намален до 2 000.
За българския проект "До училище пеша", подкрепен вече 3-та година от Министерството на образованието и науката, столичната община и КАТ "Пътна полиция", и за белгийския му еквивалент - "Октопус план", както и за европейските измерения на сигурността на пешеходците - интервю с Йордан Филипов, председател на фондация "Пешеходци" , член на Федерацията на Европейските пешеходни асоциации. Репортерската проверка по темата е на Евелина Стоянова, която посети 120 ОУ "Г.С. Раковски" в София.
По публикацията работи: В.Николова; Е.Стоянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!