ЕС работи за насърчаване на физическата активност на гражданите

Снимка: Архив

През последните години ЕС работи за насърчаването на физическата активност чрез своите политики и финансови инструменти. Въпреки тези усилия физическата активност на гражданите в ЕС остава тревожно ниска, като две трети от европейците никога или рядко се упражняват или спортуват.

През април Европейската комисия прие инициатива за насърчаване на спортуването сред европейските граждани. „Чрез действие на национално ниво и чрез подкрепата на политики, които ще позволят на гражданите да бъдат физически активни ще намалим значително разходите, произтичащи от липсата на физическа активност в Европа“ - убедена е Андрула Василиу, европейският комисар по спорта.

Обездвижването е сред рисковите фактори при разпространението на затлъстяването сред децата в ЕС, което някои специалисти определят като епидемия. Една четвърт от европейските ученици са с наднормено тегло или страдат от затлъстяване. Затлъстелите деца са изправени пред повишен риск от болести като диабет, сърдечносъдови заболявания и рак. Затлъстяването може също да бъде свързано с лошо представяне в училище, ниско самочувствие и психични проблеми.

Децата в България също за част тази тревожна статистика и заемат пето място по затлъстяване и излишни килограми в Европа. Затлъстяването при децата за последните 10 години се е увеличило двойно, като едва 24% от малчуганите спортуват или се движат активно.

Доц. Светослав Ханджиев е председател на Българската асоциация за изследване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, член е на Европейската академия на науките по хранене и на Европейската асоциация за изследване на затлъстяването. Според него, затлъстяването е сериозен медицински, но и социален проблем. Европейските специалисти по хранене са категорични, че неговата превенция трябва да започне в детска възраст. Редица европейски проекти си поставят за цел да постигнат промяна в навиците на подрастващите относно здравословно хранене и повече физическа активност. Българската асоциация за изследване на затлъстяването е партньор при реализирането на европейския проект „ЕРНЕ“, в който участват 8 европейски страни. В рамките на проекта отвори врати Училище за здраве за деца, родители и учители. Четири са основните акценти в работата на този проект - да се сложи акцент върху двигателната активност, консумацията на плодове и зеленчуци, достатъчното сън и приема на вода. Ние, българите, добавяме и консумацията на мляко и млечни продукти, както и широко препоръчваме т. нар Балканска диета - разказва доц. Ханджиев. Балканската диета се приема като един от здравословните и балансирани режими за хранене, наравно със Средиземноморската. Усилията на диетолозите, обаче остават като глас в пустиня, ако липсва национална политика, която да цели превенцията на затлъстяването при децата. Сред идеите на Асоциацията е включването на час по здравословно хранене в програмата на българското училище.

Сред събитията, които предстоят в рамките на европейския проект „ЕРНЕ“ са: световен конгрес по диетология през октомври, чийто организатор ще е Българската асоциация за изследване на затлъстяването; през май месец догодина София ща бъде домакин на Европейски конгрес по затлъстяването.

Подробности можете да научите от прикачения звуков файл.

По публикацията работи: Нина Колева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!