Брюксел въвежда задължителна екооценка за шистовите проекти

Снимка: Архив

Европейският парламент предложи проучването и добивът чрез хидравлично разбиване на неконвенционални въглеводороди да подлежи на задължителна оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС). Това ще стане с приемането на изменението на съществуващото законодателство на ЕС, съобщиха от Европарламента.

Изменихме това ключовото законодателство с цел привеждането му в съответствие с новите приоритети на Европа, като опазване на почвите, устойчиво използването на ресурси и опазване на биологичното разнообразие. Хидравличното разбиване предизвиква безпокойство. Ние определихме ясни критерии за избягване на конфликт на интереси и за участие на гражданите, заяви докладчикът Андреа Дзанони (АЛДЕ, Италия), който получи мандат да преговаря с министрите на ЕС.

Действащото сега законодателство обхваща газовите проекти, които извличат най-малко 500 хил. куб. м дневно. Много проекти за добив на шистов газ обаче са с по-малък обем, поради процеса на хидравлично разбиване, и следователно не са обект на оценка на въздействието. Евродепутатите обаче смятат, че ОВОС трябва да има за всички извършвани чрез хидрофракинг проучвания, независимо от количеството добивана суровина.

Предложението включва и мерки, насочени към борбата с конфликта на интереси между предприемачите и специалистите извършващи проучванията. Освен това се въвежда задължителни изисквания за широка информационна кампания сред населението в районите, където ще се проучва или добива шистов газ.

Въвеждането на тези по-строги мерки от страна на ЕС ще внесе ли успокоение сред жителите на Добрич - района в България, където трябваше да започне проучване за шистов газ? 

Синтия Недялкова от Гражданския комитет на протестиращите срещу шистовия газ в Добрич изрази одобрение за промените, подготвени в европейското законодателство. Тя смята, че за да се стигне до тях огромна роля са изиграли протестите първо в България, а наскоро и в Румъния, където хората спряха с телата си пускането на първата сонда. Според нея в нашата страна е добре, че парламента е наложил мораториум върху фракинга за шистов газ, но има много силен лобистки натиск от страна на заинтересовани фирми тази забрана да падне и затова гражданите трябва да бъдат много бдителни. 

Недялкова отново заяви, че няма безопасен хидравличен метод за добив на шистов газ. Винаги е свързан с поражения за околната среда, замърсяване на водите и почвите и предизвиква земетресения.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu

По публикацията работи: Д.Янкулова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!