"Джереми" улеснява достъпа до финансиране на малките и средни предприятия

Снимка: Архив

Eвропейската инициатива „Джереми“ цели да се улесни достъпа до нормални източници на финансиране на малките и средните предприятия. Средства по тази инициатива са предоставени от Европейския инвестиционен фонд като по този начин фондът помага да се постигат целите на ЕС по отношение на иновациите, научно-изследователската дейност, предприемачеството, икономическия растеж и заетостта.

Инициативата „Джереми” предлага на държавите от ЕС възможност да използват част от отпуснатите им структурни фондове. Средствата от нея стигат до малките и средните предприятия не чрез администрацията, а чрез финансови посредници - банки, гаранционни фондове, фондове за рискови капитали.

Христо Стоянов от представителството на Европейския инвестиционен фонд казва, че в последните месеци се наблюдава огромен интерес към инициативата "Джереми". Той уточнява се, че „Джереми” е инициатива на Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка, част от която е и Европейският инвестиционен фонд. Пилотна инициатива, стартирала през 2007 година, в рамките на този програмен период за оперативните програми на Европейския съюз, който съвпада с първия програмен период и за България като нова страна-членка.

Целта е използване на част от средствата по структурните фондове, конкретните оперативни програми в различните държави-членки за така наречените инструменти за финансов инженеринг. Или простичко казано не за грантови схеми, а за насочване на ресурсите през банкови и небанкови финансови посредници, така че да се подпомогне и улесни достъпът основно на малкия и среден бизнес до нормалните източници на финансиране, които съществуват в една икономика, банкови и небанкови институции.

Според Стоянов цялата стратегия на „Джереми” в България всъщност разполага с шест различни инструмента. Два от тях са за най-типичните форми на финансиране - банково кредитиране и четири представляват създаване на изцяло иновативни фондове за рисково инвестиране, такива, каквито не съществуват в България до момента и са разположени в палитрата от финансиране, рисково финансиране за стартиращи предприемачи и за стартиращи иновативни бизнеси, бизнеси на много ранен етап на финансиране, бизнеси, които се нуждаят от капитал за растеж така наречените mezzanine рискови инвестиции, които представляват квази-дялови инвестиции.

На практика тези инструменти покриват цялата палитра от финансиране преди един бизнес да стане простичко казано банкируем, така че да има достъп до традиционното банково финансиране.

Още европейски новини:

www.euranetplus_inside.eu

По публикацията работи: Сн.Иванова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!