ЕС договори споразумение за реадмисия с Турция срещу премахване на визовия режим

Снимка: Архив

Турция и ЕС ще сключат на 16 декември споразумение за реадмисия, което задължава Анкара да приема обратно гражданите на трети страни, проникнали нелегално през нейна територия в държави от Съюза. В замяна, до три години Брюксел трябва да премахне визовия режим за турските граждани.

Външният министър Кристиян Вигенин приветства споразумението, с уговорката, че то няма да има обратна сила и че хората, които вече са приети, няма как да бъдат връщани. В същото време Европейската комисия предложи да плаща на страните-членки по 6000 евро за всеки регистриран според правилата на ООН беженец, когото те се съгласят да приемат.

Идеята е част от пакет мерки, изготвен от ЕК, който цели да се сложи край на морските инциденти с трагичен край за стотици хора, бягащи от родните си държави, както и да се прекрати възможността мигрантите да стават жертва на трафикантите на хора.
Евродепутатът от Алианса на либералите и демократите Станимир Илчев коментира в интревю, че тази идея, която е вписана в резолюция на Европейския парламент още през 2010 година - е време да се задейства на практика, като се комбинират различни мерки - финансови и организационни. Той настоява да се работи за създаването на съвместни българо-гранични патрули, с участието на ФРОНТЕКС. По повод евентуалното обратно действие на Споразумението за реадмисия, Илчев казва, че то няма да е възможно, защото повечето от хората, преминали вече границата ни, ще бъдат с нов статут или в процедура за получаването му.

Още европейски новини:

www.euranetplus-Inside.eu

По публикацията работи: Т.Величкова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!