Калфин: Ако ЕС продължи да се занимава само с гасенето на кризи, доверието в него ще пада

Снимка: Архив
В навечерието на годишната си реч за състоянието на Съюза, която ще бъде произнесена на 11 септември в Страсбург, Жозе Мануел Барозу събира в тесен кръг влиятелни политици в Брюксел, за да разговаря с тях за бъдещето на Европа.

Ако ЕС продължи да се занимава само с гасенето на кризи, доверието на гражданите в него ще продължи да спада. Това са думи на евродепутата Ивайло Калфин, произнесени в Брюксел на среща с Барозу. Според Калфин ЕС трябва да бъде достатъчно влиятелен, за да може да защитава интересите на гражданите. Както когато става дума за търговски въпроси, за отношение с останалите световни сили, за условията за правене на бизнес и за защита на основни права, ЕС може да направи много повече от което и да е правителство. Той трябва да съзнава тази своя сила и да се опитва да я упражнява в интерес на своите граждани.

Какво трябва да се направи, за да се случи това? Трябва ли страните-членки да прехвърлят повече свои правомощия на европейските институции? Каква трябва да бъде визията на политиците, как да виждат в перспектива развитието на ЕС? Нещо повече по тези въпроси чуйте в разговора на Величко Конакчиев с Ивайло Калфин.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!