Евродепутат за бюджета за 2014: Преодоляхме различията заради дългосрочната политика

Снимка: Архив

Макар и изработен, бюджетът на Европейския съюз за 2014 продължава да е обект на внимание заради допълненията за приоритетните обласи, очертани от Европейския парламент. Моника Хохлмайер от Християндемократите в Европейската народна партия поясни как са хармонизирали различията в името на дългосрочната финансова политика:

Наистина беше сложно, защото трябваше да се договорим и по допълнителния бюджет за 2013 година. Тази беше последната година от многогодишна рамка. Различията бяха за приоритетните области. Трудности имаше и по отношение на последните приготовления за споразумение с Международния валутен фонд. Технически се изискваше много време - след консултации с Европарламента, председателството на Съвета докладва на 28-те страни-членки. Те обмислят, минават часове, след като постигнат резултат, преговорите продължават. Това е процес, който отнема 14-15 часа.

Попитана за приоритетите и как те се разполагат в рамките на бюджета от 135 милиарда и половина евро, Моника Хохлмайер посочи:

Ключовите приоритети са наука и изследване и хуманитарна помощ. В Европарламента се споразумяхме за подкрепа на агенции и такива за финансов надзор, за подкрепа на търсещите убежище, "Фронтекс". Трябва да бъде засилена помощта за Лампедуза и за България. Това бяха приоритетите, които лансирахме успешно.

При този сложен, но крайно необходим бюджет за Европейския съзю, дискусионнна е темата за финансовата стабилностт и опасенията, при толкова много проблеми, възможен ли е фалит?
Ето отговорът на Моника Хохлмайер:

Първо бе голям успех за Европарламента да лансира поправки в бюджета за над 11 милиарда евро. Така успяхме да осигурим плащания за сметки по проекти, които вече са реализирани. Европейския съюз подрежда приоритетите. Това означава, че през 2014 можем да посрещнем трудностите подготвени. Няма да е лесно, но няма опасност от фалит. Трябва да има баланс в бюджета. Някои сметки може да минат от година в година, но като цяло Европейския съюз не може да има задължения, каза Моника Хохлмайер, евродепутат от Европейската народна партия.

Още европейски новини:

www.euranetplus-Inside.eu

По публикацията работи: М.Бонева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!