В ход е проект "Отнемане на незаконно придобито имущество в Европа"

Снимка: Архив

Асоциация "Прозрачност без граници" подписва споразумение за сътрудничество с Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество.
Споразумението е част от международна инициатива за провеждане на независим граждански мониторинг, реализирана в рамките на проект "Отнемане на незаконно придобито имущество в Европа - повишаване на прозрачността, почтеността, отчетността и ефективността”, съфинансиран от Европейската комисия.
Гражданската инициатива е в унисон с усилията на ЕС за въвеждане на общи стандарти по прилагането на инструмента "отнемане на имущество" и е насочена към подобряване на взаимодействието между институциите и държавите-членки при противодействието на организираната престъпност и корупцията.

Асоциация „Прозрачност без граници” започва работата по проекта от началото на юни 2013 г. след влизане в сила на новия закон през 2012 г. Проектът се реализира в партньорство с представителствата на Transparency International в Италия и Румъния и продължава 24 месеца.
Особено интересно ще бъде изследването за България, тъй като новият закон въвежда различен механизъм за отнемане на имущество, който се основава само на решение на граждански съд (без оглед развитието на наказателния процес срещу конкретно лице).

Изработените препоръки и добрите практики ще бъдат обект на широко обсъждане в България и ще бъдат представени пред Европейската комисия и депутати от Европейския парламент. В европейски контекст очакван резултат е подобряване на сътрудничеството между органите за конфискация и създаването на минимални стандарти за по-ефективно отнемане на имущество.

По темата с Калин Славов, изпълнителен директор на асоциация "Прозрачност без граници". Интервюто чуйте в звуковия файл.

Още европейски новини:

www.euranetplus-Inside.eu

По публикацията работи: В.Миланова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!