ЕК предлага онлайн консултации с експерти за защитата на личните данни в интернет

Снимка: Архив

Евродепутатите гласуваха забраната да се използва кадмий в батериите на електроуредите. Тя ще влезе в сила на 31 декември 2016 година. Кадмият, който е канцерогенен и токсичен във водна среда, вече е забранен за употреба в бижутата, прътите за запояване и пластмасите.

Членовете на Eвропарламента добавиха и клауза за забрана на използването на живак в батериите тип „копче“, но от есента на 2015 година. Целта е да се подобри защитата на околната среда и човешкото здраве, но и да се стимулират иновациите при производството на батерии и рециклирането им след употреба.


От 14-ти до 16-ти октомври ще се проведе четвъртият онлайн дебат, в който граждани от страните-членки ще могат да се консултират с експерти от Европейската комисия за проблеми при покупки и продажби по интернет. Дебатът ще се проведе в рамките на Месеца на единния пазар и в него ще могат да се обсъдят и злоупотребите и защитата на личните данни в интернет. Онлайн дебатът е достъпен за идеи, мнения и коментари на български език на платформата - твоите идеи за развитието на Европа.


Европейският съюз е поискал от Световната търговска организация да състави експертна група, която да се произнесе по спора между Брюксел и Москва по повод въведения от Русия данък за рециклиране на колите, който се прилага за внесените в страната автомобили, съобщи Франс прес. „Опитахме всичко, за да намерим приятелско решение с Москва”, заяви европейският комисар по въпросите на търговията Карел де Гухт. „Данъкът продължава да тежи върху износа на коли, който е ключов сектор от европейската икономика, така че нямаме друг избор”, заяви еврокомисарят.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu

По публикацията работи: П.Петров


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!