ЕК още не е взела официално решение за помощ за България за бежанския поток

Снимка: Архив

Европейската комисия все още не е взела официално решение за осигуряването на помощ за България за справянето с бежанския поток, съобщи на пресконференция Микеле Черконе, говорител на еврокомисаря по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. Той определи бежанския поток към нашата страна, основно от сирийци, като невиждан. Очакваме официалното решение за предоставянето на спешна помощ за България по отношение на бежанците много скоро, заяви той. Готови сме да подкрепим властите в справянето с този невиждан наплив, призовавам за търпение, добави говорителят.

През периода януари - август 2013 г. износът на България за страните от ЕС се е увеличил с 8.3% спрямо същия период на предходната година и е в размер на 17.1 млрд. лева, съобщиха от НСИ. Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция и Франция. Вносът на България от ЕС за периода януари - август 2013 г. е нараснал с 0.7% спрямо същия период на предходната година и е на стойност 19.5 млрд. лв. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания.

Еврокомисарят по въпросите на развитието Андрис Пибалгс съобщи, че се отпускат допълнително 8 милиона евро от еврофондовете за икономическото и социално възстановяване на засегнатия от конфликти остров Минданао във Филипините. Съобщението бе направено по време на първата му визита в страната между 10-ти и 12 ноември, чиято цел е да се развие двустранното сътрудничество между ЕС и Филипините.

Комисар Пибалгс поднесе съболезнования на властите и на народа на страната по повод опустошителните действия от тайфуна Хайян и изрази дълбоко съчувствие и солидарност със семействата на жертвите и засегнатите от бедствието.

Още европейски новини:

www.euranet-inside.eu


По публикацията работи: Ангелина Пискова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!