Месечен обзор на европейските събития

Европейската комисия излезе с поредния си мониторингов доклад за напредъка в областите "Правосъдие" и "Вътрешни работи". Макар и с известни промени в положителна посока, каквито се наблюдават в действията на главния прокурор и в работата на Висшия съдебен съвет на България по отношение натовареността на магистратите, общият напредък на страната се оценява като "крехък". Двамата ресорни вицепремиери в българското правителство – Зинаида Златанова и Цветлин Йовчев, оцениха доклада на ЕК като "обективен" и "точен", и обещаха в най-кратки срокове кабинетът да започне екшън план с цел отстраняване на забележките.

По време на първата пленарна сесия на Европейския парламент в Страсбург за пореден път председателят на групата на социалистите и демократите Ханес Свобода критикува политиката на икономии, водена от т. нар. „Тройка“ - Европейската централна банка, Международния валутен фонд и Европейската комисия. Според Свобода условията на живот в страните, които са под надзора на "Тройката", не са се подобрили, а са довели до социално неравенство и високо ниво на безработицата.

Бъдещето на страните от ЕС ще бъде много по-добро без "Тройката", защото тя се оказа инструмент, тласкащ към недемократични реформи, които са в разрез с основни социални права в нашето общество, заявява Свобода.

Европейската комисия представи нова рамка за политиката в областта на енергетиката и климатичните промени до 2030-а година. Те са по-амбициозни, отколкото досега, коментира председателят Жозе Барозу и допълни:

Ние предлагаме намаляване на емисиите на парникови газове с 40% под равнището от 1990-а година. Това е амбициозна, но осъществима цел. Същевременно искаме да се заложи като задължително изискването до 2030-а година енергията от възобновяеми източници да стане най-малко 27% от общото потребление в Европейския съюз.

На 21-ви януари в Брюксел Сърбия официално започна преговорите за присъединяване към Европейския съюз. Според еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле Белград трябва да остане напълно ангажиран с нормализирането на отношенията с Прищина и да продължи прилагането на всички споразумения за диалог. Сръбският премиер Ивица Дачич изрази увереност, че Сърбия ще бъде готова за членство до 2018-а, и ще стане пълноправен член през 2020-а година.

Постепенното намаляване на нивата на безработицата може да се окаже недостатъчно, за да промени увеличаващата се бедност сред трудоспособното население в ЕС, ако поляризацията на заплатите продължи. Това е едно от основните заключения в прегледа на заетостта и социалното развитие в Европа за 2013-а година, оповестен от еврокомисаря по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор.

Прегледът показва как започването на работа може да помогне на хората да се справят с бедността, но само в половината от случаите - голямо значение има видът на започнатата работа, но също и съставът на домакинството и какво място на пазара на труда заема единият от партньорите. Трябва да обърнем внимание не само на създаването на работни места, а също и на качеството на работните места, за да постигнем устойчиво възстановяване, което да намали не само безработицата, но и да повиши стандарта на живот.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!