Позицията на ЕС за Украйна трябва да е балансирана, смята бивш посланик в Русия

Премиерът на Украйна Микола Азаров подаде оставка, в опит да облекчи продължаващата два месеца криза в страната.

Взех лично решение да помоля президента да приеме оставката ми от поста министър - председател, каза Азаров и изрази надежда, че оттеглянето му ще даде възможност за политически компромис и мирно решение на конфликта. Правителството направи всичко по време на това безизходно положение за мирно решение на конфликта. Азаров каза още, че неговият кабинет е бил принуден да работи в екстремни условия. Днес най - важното нещо е да бъдат запазени единството и целостта на Украйна. Това е много по - важно от личните планове и амбиции, каза Микола Азаров.

За Киев заминават еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле и върховният представител на ЕС за външната политика и сигурността Катрин Аштън, след като се срещне с руския президент Владимир Путин в Брюксел.



След оставката на Микола Азаров, пред Украйна се очертават няколко варианта, но без избори няма да се мине, каза Илиян Василев  - бивш посланик в Русия. Според него оставката на Микола Азаров е закъсняла.

Дипломатът прогнозира скорошни парламентарни избори в Украйна и президентски избори на по - късен етап. ЕС има огромна роля, но позицията му трябва да бъде балансирана, каза Василев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!