ПАСЕ препоръча промяна на процедурите за приемане на сирийски бежанци

Страните членки на Съвета на Европа (СЕ) и страните наблюдатели в организацията, както и съседните на Сирия държави трябва да променят процедурите по издаване на визи и разрешително за пребиваване за сирийци, както и за осигуряване на  образование и работа по хуманитарни и семейни причини. Това се препоръчва в резолюция на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), одобрена  единодушно от членовете на асамблеята.
  Депутатите от ПАСЕ призоваха държавите от Европа и съседите на Сирия да учредят с помощта на Банката за развитие на Съвета на Европа или друга банка програма за преселване на сирийските бежанци от страните, където броят им е най-голям.  Коментирайки резолюцията на ПАСЕ, комисарят на Съвета на Европа по правата  на човека Нилс Муйжниекс, който в края на 2013 година посети бежанските лагери за сирийци в България, Германия и Турция, призова европейските страни "да държат вратите си отворени", така че сирийските бежанци да могат да получават убежище и  хуманитарни визи.
 


Европейската комисия наложи глоба от 114 милиона евро на няколко компании, които произвеждат полиуретанова пяна, предаде AFP.
Според Еврокомисията картелното споразумение е нанесло щети на икономиката на засегнатите държави. Полиуретановата пяна се използва за изработването на мебели и седалки на автомобили.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!