Европа преди новините: Какви са европейските изисквания за етикетите на хранителните продукти

Директива 2000/13/ЕО на Европейския парламент и на Съвета на Европа от 20 март 2000 г. относно сближаването на законодателствата на държавите-членки по отношение на етикирането, представянето, рекламата на храните се прилага за храните, предназначени да се доставят като такива до крайния потребител или в ресторанти, болници, столове и други заведения за обществено хранене. Тя се отнася за стоките, предназначени за износ извън Европейския съюз. Етикирането, представянето и рекламата на храните трябва да бъдат такива, че да не въвеждат купувача в заблуда по отношение на характеристиките, свойствата или въздействията на храната, приписват на даден хранителен продукт свойствата да предотвратява, лекува болест при хората (с изключение на натуралните минерални води и хранителните продукти, предназначени за специален хранителен режим, за който съществуват специфични общностни разпоредби). Европейските разпоредби, приложими за определени храни, гласят, че посочването на списъка на съставките и срока на минимална годност има незадължителен характер. Но тези разпоредби могат да предвидят други задължителни данни, при условие, че те не вредят на информирането на купувача.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!