ЕК публикува наръчник, подпомагащ държавите членки в прилагането на правилата на ЕС за координация на социалната сигурност


На фона на продължаващите британски идеи за ограничаване на достъпа до социални помощи на чужденци, Европейската комисия публикува практически наръчник за критериите, по които да се определя кой да има право на тях и кой - не. Документът изяснява точно няколко важни понятия, които имат връзка с това дали властите в една държава да разрешат на чужденец да има достъп до различни по вид социални плащания. В основата му са по-ясни правила за проверка на това дали един европейски гражданин живее за постоянно легално в друга европейска страна. Според Европейската комисия, хората, които в рамките на три месеца не започнат работа, а и не си търсят такава в страната-домакин или не могат по друг начин да си осигурят прехраната, нямат право на социални помощи. Включени са критерии като семейно положение, продължителност на пребиваването, източници на доходи, вид заетост, къде въпросното лице плаща данъци и др.

Повече за наръчника и правилата в него може да чуете от интервюто с Джонатан Тод - говорител на комисаря по социалната политика и заетостта Ласло Андор. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!