Катрин Аштън: ЕС е дълбоко обезпокоен от ситуацията в Украйна

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Катрин Аштън заяви, че Европейският съюз е дълбоко обезпокоен от ситуацията в Украйна и потвърди, че тази седмица ще посети страната, за да проведе срещи с представители на опозицията, властите и гражданското общество, предаде Ройтерс. Аштън обясни  още, че изострянето на политическата криза ще бъде разгледано на и 10 февруари по време на заседание на съвета на министрите на външните работи на страните-членки на Европейския съюз в Брюксел.

Хуманитарната ситуация в Сирия ще стане главна тема на откриващите се днес в Рим заседания на работната група на високо равнище за Сирия, предават световните агенции. Конференцията е с участието на италианския външен министър Ема Бонино, заместника на Генералния секретар на ООН Бан Ки Мун и комисаря на Европейския съюз по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и регулиране на кризите Кристалина Георгиева.

Британски мозъчен тръст предлага да се въведат ограничителни мерки за инвеститорите от страни извън ЕС, които трябва да доведат до отваряне на по-голяма част от пазара на недвижими имоти за британците, пише вестник The Guardian. Днес се очаква  тръстът да публикува предложенията си за това как да се попречи на богатите граждани на страни извън ЕС да купуват британски къщи. Освен това групата иска въвеждане на строги ограничения за придобиването на „новопостроени” сгради като начин за инвестиране.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!