Практиката в страните-членки на ЕС по отношение на задължителното гласуване на избори и референдуми


Задължителното гласуване, за което българският президент  предложи за бъде направен референдум,  стана повод и за спорове - това европейска практика ли е или или е присъщо на незрелите демокрации и на диктаторските режими.

Противниците на задължителното гласуване напомнят, че то се прилага в Латинска Америка и Африка, привържаниците му  напомнят, че задължителен вот има и в безспорни демокрации в Европа и извън нея, като Австралия е един от най-често сочените примери отвъд океана.

Къде в Европейския съюз и как работи тази практика - и защо докато едни европейски страни се отказват от нея, други обмислят въвеждането й? Първа въвежда задължителното гласуване Белгия. Това става още през 1893 година, докогато се е смятало, че "да гласуваш" е привилегия на богатите. Как се е променяло отношението по темата в различни страни от Европейския съюз разказва Диана Чепишева. Чуйте коментара й в звуковия файл.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.euПрактиката в страните-членки на ЕС по отношение на задължителното гласуване на избори и референдуми



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!