Корупцията нанася на ЕС щети за 120 милиарда евро годишно

 Европейската комисия представи първия си доклад за корупцията в Европейския съюз, който е съставен на основата на данни за всички държави от Общността.  Според документа, корупцията засяга целия съюз и остава водещо предизвикателство за Европа. Посочена е и щетата, която корупцията нанася на европейската икономика  - около 120 милиарда евро годишно. Докладът признава, че държавите от Общността са предприели много инициативи през последните години, оценява резултатите като "променливи" и препоръчва активни мерки за предотвратяването и наказването на корупцията.
  Успоредно с оценката на Еврокомисията, беше публикувано и проучване на Евробарометър за нагласите на европейците по отношение на корупцията.  3/4 или 76 на сто  от допитаните казват, че явлението е широко разпространено,  а повече от половината  - 56 на сто, намират, че равнището й в тяхната страна е нараснало през последните три години. Осем процента от европейците твърдят, че са имали личен опит или са били свидетели на корупция през изминалата година.
  Корупцията подкопава доверието на гражданите в демократичните институции и във върховенството на закона, вреди на европейската икономика и лишава държавите от така необходимите данъчни приходи, коментира по повод първия доклад за корупцията в Европейския съюз еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом. "Държавите от Евросъюза са извършили много през последните години, но този доклад показва, че това никак не е достатъчно" беше категорична тя. 



Според Калин Славов, изпълнителен директор на  "Трансперанси интернешънъл"  - България, докладът е много полезен с това, че не посочва с пръст нито една държава -членка, а отправя добронамерени препоръки за корекции към всяка страна поотделно. 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!