Глотодрама - иновационен метод за овладяване на чужд език

Новаторският метод възниква в резултат от изпълнението на три европейски проекта, подкрепени финансово от Програмата за учене през целия живот на Европейската комисия. Глотодрама е  дидактичен метод за преподаване на чужд език, който обединява разнообразни лингвистични и театрални дейности за постигане на обща цел - максимално ефективни комуникативни умения.

Новаторският метод възниква в резултат от изпълнението на три европейски проекта, подкрепени финансово от Програмата за учене през целия живот на Европейската комисия. Първият от тях е Глотодрама 2008/2009г., при който методът е приложен към изучаването на италиански език като чужд, а след това обхватът му е разширен с проекта „GLO-DISS” (2010г.) и с участието на партньори от 8 страни.

С осъществяването на проект “GLO-TOI” (2012/2014г.) по програма "Леонардо да Винчи" Глотодрама вече се използва при изучаването на 9 европейски езика - английски, португалски, испански, френски, гръцки, румънски, български и турски език. Първото по рода си представление за България „Неуговорени срещи“ се проведе на 16-ти декември 2013г. в София. Постановката е заключителното представление на провелия се курс по български език за чужденци чрез използване на театрални техники. Проектът „Глотодрама“ е бил признат от национални и международни институции и е награден с "Европейски езиков знак" през 2010г. и с награда GINCO  за най-добър Грюндвиг курс на обучителния семинар за преподаватели през 2012г.

Лилия Байлова е режисьор. И като режисьор участва в проекта. Интересно е да научим как прилага професионалните си умения в такава необичайна среда. С нея разговаря Васка Начкова.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!