Настроенията в Полша към Евросъюза и предстоящите избори

Остават по-малко от 4 месеца до изборите за Европейски парламент. Предизборната кампания в една от страните-членки, Полша, вероятно ще се концентрира върху енергетиката, свободното придвижване на хора, общата селскостопанска политика. Популярен блогър в Полша твърди, че сънародниците му вече не вярват в идеята "Европейски съюз", защото се е превърнал в свръхдържава, която иска да регулира всеки аспект от живота ни. Поляците, също като българите и румънците, бяха нападани от британските политици, че са твърде много във Великобритания и че източват социалната им система. Половин милион са полските емигранти на острова, 25 хиляди семейства там са кандидатствали за помощи за децата си.

Ето коментара на полския евродепутат Януш Войчеховски от групата на Европейските консерватори и реформисти:
В Полша също се притесняваме, че 2 милиона поляци живеят в чужбина поради липса на работа в страната. Много бихме искали да имаме политика, критикуваме полските правителства, довели до този ръст на емиграцията...Бихме искали по-малко полаци да работят навън. От друга страна, ако толкова много поляци работят във Великобритания и заемат работните места на британците, то сигурно поляците работят по-добре.

Полските фермери се притесняват от разликите в преките субсидии за различните държави-членки в рамките на общата селскостопанска политика. Според Войчеховски, преките субсидии са ключово искане на Полша:

Казва се, че Общата селскостопанска политика е предвидила повече пари, но в мен е официален документ, изготвен в ЕП, който казва, че Полша е изгубила над 4 млрд евро, което е с 12% по-малко от сегашния програмен период. Ще са сушави години за полското селско стопанство и няма да е лесно. Затова кампанията за следващия бюджет, от 2021 до 2017 година ще е голямо предизвикателство за избраните депутати в предстоящите избори. Днес тези години изглеждат далеч, но въобще не са.
Полските производители на селскостопанска продукция не са доволни и от липсата на единна политика по отношение търговията с храни с Русия, която допуска някои страни на пазара си, забранява на други и така третира страните-членки различно. Евродепутатът Бохуслав Соник от Европейската народна партия отговаря:
Беше време, когато Русия блокираше търговията с месо от Полша и след това се намеси Европейския съюз и г-жа Меркел отложи срещата ЕС-Русия, след което Русия спря блокадата на вноса. отношенията с Русия никога няма да са лесни. Трябва да настояваме за единна политика на ЕС спрямо Русия, когато става дума за дискриминация.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!