Сдружението "Майки срещу дрогата" в европейски проект "Заедно срещу наркотиците"

Автор:

Актуални дейности по проект "Заедно срещу наркотиците" - осъществяван от Сдружение "Майки срещу дрогата" с помощта на  Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Проектиране на усилията у нас за осъществяване на целите, които ръководят деийствията, предприети от ЕС в борбата с наркотиците - а именно подобряване на социалното сближаване и създаване на мерки за сигурност и силно ниво на здравна защита. За съжаление, процесът на хармонизиране на усилията и окачествяване на нарушенията и наказанията, както и ефективното международно сътрудничество, се сблъскват с картината, която представят реално работещите в тази сфера.

Според Веселина Божилова - председател на сдружението "Майки срещу дрогата" държавата все още не припознава своя голям ангажимент в тази сфера. Семейството и родителите са засега основните действащи лица в работата по превенция на зависимостите. Нужно е детайлно проучване на смяната на нагласите, както и активно сътрудничество между институциите и семейството. Срещите на работещите в сдружението с родители, учитуели и ученици показва, че картината в страната е разнородна, проблемите се увеличават, а общите усилия дават бавен и едва забележим успех в тази посока. 



Според д-р Иван Добринов - дългогодишен сътрудник, екперт и консултарнт на сдружението и завеждащ отделение в Психиатричната болница в Раднево  - е нужна по-голяма разяснителна работа по посока на информираността на младите хора и родителите им във връзка с появата на нови "епидемии" - зависимостите от амфетамини и т.н. дизайнерска дрога.

Още европейски новини:
www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!