Два доклада на ЕК с препоръки към процеса на отнемане на незаконно имущество в България

Темата за това как в България се отнема незаконно придобито имущество стана част и от двата евродоклада - текущия - по мониторинговия механизъм и първия - за състоянието на корупцията в целия Европейски съюз.
   Относно напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка европейските експерти пишат:
   Отнемането на имущество е ключов инструмент за лишаване на организираните престъпни групи от незаконните им приходи. Новата ръководна роля на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество изглежда доведе до слабо нарастване на отнетите активи. Новият закон обаче, въпреки че подобри някои аспекти, съдържа също така някои парламентарни изменения, които създадоха нови пречки, по-специално много висок праг за богатството с неизяснен произход, за да може Комисията да действа служебно.
   В доклада за борбата с корупцията в Европейския съюз, сред проблемите на фокус също е прилагането на закона за отнемане на незаконно имущество, както и работата на смесените екипи с прокуратурата.



   Председателят на Комисията Пламен Георгиев коментира в интервю, че вече е направено предложение да бъде намален проблемният праг, така че да се обхванат всички случаи, при които има подоздрения за незаконно обогатяване. Работата на смесените екипи той коментира като много успешна и информира, че предстоят споразумения и с други държавни органи на принципа, на който работи партньорството с прокуратурата.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!