Денят за безопасен интернет беше отбелязан в над 100 държави

В над 100 държави беше отбелязан денят за безопасен интернет, мотото му беше "Да създадем по-добър интернет заедно". Това е инициатива на Европейската комисия.
Христо Монов коментира, че скоро всеки човек на планетата ще бъде в тази глобална мрежа - интернет. Това е средство, чрез което общуваме, но и изразяваме себе си. Това е лично предизвикателство, доколко човек е зрял. В личния си живот, когато станем жертва на това средство се обръщаме към институциите, които  са призвани да защитават личното пространство. Моето наблюдение е, че в момента ограбваме живото общуване, особено при по-младите, но все пак инстинкта за самосъхранение  е водещ. Ще сме подготвени един ден за това.  България е една от водещите в света като законодателство, които гарантират  безопасността на децата в интернет.

Василева отговорви на въпросите какво правят психилозите за предпазване на децата. Тя обясни, че асоциацията поддържа българската линия за онлайн безопасност, която е консултативна линия за деца, родители и професионалисти, работещи с деца и младежи. "Всички въпроси, свързани с интернет в училищата провеждаме открити уроци с деца от 5 до 12 клас  - най-вече целим подбуждане на интерес към темата, научаване на някои от основните правила за безопасно сърфиране. Учениците най-много се интересуват от хакерите, от това как могат да защитят своя профил. Василева коментира, че има софтуерни филтри за родителски контрол, за предпазване от  публикации. Няма нормативна база  за поставянето на  филтри на ниво  сървър. Тя призова ако някой попадне на неподходящи изображения, сайтове, съобщения, да сигнализира на сайта:  web112.net



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!