ЕС за подобряване на условията на труд за сезонните работници

При търсене в интернет сайта на Агенцията по заетостта на свободните места за работа в Европейския съюз първото, което се вижда е , че се набират сезонни работници. Сега се търсят берачки на ягоди и персонал за верига известни хотели, все в Испания. Унижението на сезонните, пък и на другия тип източноевропейци и на представители на страни извън Евросъюза е част от евтината цена на стоките, които купуваме. Според  Рон Фолкнър, представител на неправителствена организация в Шотландия, която се бори с дискриминацията на имигрантите, истинската цена на евтината стока, която потребителят търси, може да е свързана с мизерия и експлоатация. В по-рисково положение са жените, тъй като, щом стане въпрос за настаняване, Рон Фолкънър разказва, че е чувал за случаи, в които работодателят заявява, че наемът може да се плати и по друг начин, щом парите не достигат, или пък направо принуждава жената или жените да проституират.

Постъпвали са доклади за сезонни работници, че има експлоатация. Например, в селското стопанство, при бране на ягоди. В един от случаите, млада жена от Източна Европа, показа фиш сас заплата, според който тя дължи на работодателя си малко повече от 4 паунда. Толкова много удръжки й направили от заплатата, че, на пректика, не изработила нищо.

Районът на Алмериа в Испания е наричан градината на Европа заради големия обем селскостопанска продукция, произвеждан там. Наеманите сезонни работници живеят и работят в ужасяващи условия, животът им е низ от физически и психически страдания. Ив Геди, представител на неправителствена организация, която защитава работници в Европейския съюз без документи.
За много от случаите дори не научаваме. Много сезонни работници са изолирани, особено в най-северните части на Швеция и Финландия, където се берат плодове през лятото. Най-често се наемат хора от Тайланд или Малайзия. В Испания и Италия има повече информация. Там се работи в изолирани ферми или в оранжерии и това ги прави уязвими. Не винаги до нас достига информация за това как биват експлоатирани.

Именно от тази неправителствена организация даваха консултации на евродепутатите, когато в края на януари се обсъди и гласува директива за подобряване на условията за сезонните работници, които често са и нелегални. С нея се цели да бъде осигурено равно заплащане за равен труд и минимални стандарти. Приети бяха санкции за работодатели, които мамят. Ив Геди подчертава, че по време на обсъжданията е станало ясно колко силно е политизарн проблемът с работниците без документи. Имигрантите ще са сред  горещите предизборни теми в Европейския съюз.

По официални данни, 100 хиляди души от трети страни идват като сезонни работници всяка година. Безскрупулни работодатели често се възползват от евтиния наемен труд. Освен дискриминация, проявяват и расизъм, подчертава Фолкънър, като добавя, че в основата на всичко това е алчността. Според синдикалиста Томи Кемпбъл, работниците се страхуват да говорят. Международната организация на труда определя това като принудителен труд.
Тъй като работодателите осигуряват и жилището, наетите стават изцяло зависими. Не само, че им се плаща по-малко, но и още по-лошо, удържат се непосилни наеми от заплатите, понякога и разходите за ток и вода, за храна.
Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!