94 на сто от европейците ограничават ползването на интернет в чужбина заради роуминга

Според  ново проучване, обхванало 28 000 граждани на ЕС, 94 % от европейците, които пътуват извън своята страна, ограничават ползването на услуги като Facebook поради таксите за мобилен роуминг. Европейската комисия е изчислила, че телекомуникационните компании изпускат пазар от около 300 милиона ползватели на мобилни телефони поради сега прилаганите стратегии за ценообразуване.
47 % от потребителите никога не биха използвали мобилен достъп до интернет в друга страна от ЕС. Само един от всеки 10 потребители би използвал електронната поща в същата степен, както в собствената си страна. Над една четвърт от потребителите просто изключват мобилния си телефон, когато пътуват в друга страна от ЕС.Милиони потребители предпочитат да изпращат текстови съобщения вместо да плащат за телефониране.


Заместник-председателят на Европейската комисия Нели Крус заяви, че е шокирана от резултатите и че ще работи по премахване на таксите за роуминг. Потребителите ограничават в пределна степен използването на своя телефон и това не е в интерес и на компаниите, казва Нели Крус.
Предстои ли в скоро време отпадане на таксата за роуминг?
По темата - интервю с Веселин Божков, председател на Комисията за регулиране на съобщенията. Репортерска проверка е на Надежда Николова.
Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!