Акценти и нови моменти в програмата „Европа за гражданите” 2014 - 2020 г.


След успешното изпълнение на програмата „Европа за гражданите” от 2007 до 2013 г., Европейският съюз подкрепи нейното продължение и в новия програмен период - 2014-2020 г. В интервю за рубриката "Евранет плюс" на Радио София, ръководителят на програмата Панайотис Карнавос изтъкна, че основните цели на Програмата в новия й период са две: да помогне на гражданите на Европейския съюз за по-доброто разбиране на историята и разнообразието, съществуващо в рамките на общността, както и да насърчи гражданското участие в демократичния живот на Съюза.

Наред с основните си цели, програмата има и тематични приоритети по години. За 2014 г. те са: "Европейска памет за миналото" и "Гражданско участие в демократичния живот на Европейския съюз". Проектите, които ще кандидатстват по първия приоритет, трябва да са свързани със събития, като 100-годишнината от обявяването на Първата световна война, 25-годишнината от падането на Берлинската стена и 10-годишнината от разширяването на Европейския съюз към държавите от Централна и Източна Европа. Проектите по второто направление трябва да са свързани с изборите за Европейски парламент през май, както и с участието на гражданите в демократичния живот на Европейския съюз.

В програмата могат да участват 28-те държави-членки; държавите в процес на присъединяване и държавите, потенциални кандидатки. Освен тях с проекти могат да кандидатстват и Албания, Босна и Херцеговина, Македония и Турция. 186 млн. евро е общият бюджет на програмата за целия й период на действие. Утвърдени са две крайни дати за кандидатстване - 1 март и 1 септември. Вероятно 1 март ще бъде променена с друга дата, защото все още формално не е дадено началото на Програмата. Промяната обаче ще важи само сега, уточни Панайотис Карнавос. Кандидатстването е само по електронен път.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!