Чувствително са се увеличили измамите с банкови карти в Европа

Измамите с банкови карти в Европа са се увеличили през 2012-а година, като основната причина са зачестилите измами в интернет, сочи доклад на Европейската централна банка.
Документът е изготвен за всички страни от ЕС плюс Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия и Швейцария. Според доклада, през 2012 година измамите с банкови карти са се увеличили за първи път от 2008 година насам. Чрез измами са били откраднати 1,33 милиарда евро, което представлява ръст от 14,8% в сравнение с 2011-а година.

Еврокомисарят по вътрешните работи Сесилия Малмстрьом приветства приемането на новите европейски правила срещу печалбите от криминална дейност. Днес Европейският парламент гласува предложенията на Европейската комисия за директива за замразяване и конфискация на приходи от криминална дейност в Европейския съюз.  "Тази директива ще улесни полицията да удари организираната престъпност там, където наистина ще я заболи - като проследи печалбите й", каза тя. Новите правила ще повишат възможностите на страните-членки да конфискуват авоари, прехвърлени на трети страни, както и такива, които не са директно свързани със специфично престъпление, но са породени от други криминални деяния на осъден.

Европейският парламент започна обсъждането на предложенията за нови правила в железопътния транспорт, които да направят пътуванията по-привлекателни. Това ще стане чрез създаване на повече конкуренция и схема за общо сертифициране на влаковете. Гласуването им е предвидено за утре. Европейската железопътна мрежа е все още фрагментирана в рамките на националните жп линии и широко доминирана от интегрирани жп компании, които управляват както мрежата, така и движещите се по нея влакове.  Това би могло да се окаже проблем за новите оператори, които искат да влязат на пазара, смятат евродепутати.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!