Антисемитизмът днес в Европа. Какво е положението в България?


Агенцията за фундаментални човешки права на Европейския Съюз (EU Agency for Fundamental Rights - FRA) публикува резултатите на първото по рода си изследване на антисемитизма през възприятието на еврейските общности в осем европейски държави. Излизането на резултатите съвпада със седемдесет и петата годишнина от антиеврейските погроми, известни като Кристалната нощ. Въпросът в това изследване е седният- смятате ли че през последните 5 години антисемитизмът се е увеличил, намалял или останал на същите нива както преди този период във вашите страни.

В изследването участват осем европейски държави: Холандия, Великобритания, Франция, Германия, Унгария, Латвия и Швеция, защото се смята, че в тези страни живеят около 90 процента от еврейските общности на територията на Европа. Тези данни  се съпоставят и съпровождат годишния преглед на антисемитизма, който FRA прави по източници от правителствените статистики, както и по данни, предоставени от НПО-тата.
Резултатите - близо ¾ от 6000 хиляди респонденти смятат че антисемитизмът се е увеличил през последните пет години, особено що се отнася до антисемитските коментари и езика на омразата онлайн.

Как изглежда въпросът за антисемитизма днес в България, като имаме предвид, че по време на Втората световна война еврейската общност в пределите на България е спасена? Този въпрос Ирина Недева зададе на Соломон Бали, президент на Софийската Ложа "Кармел" 3355 на международната еврейска организация Б’ней Б’рит, която навърши 170 години. А българският клон, макар и с много перипетии в своята история, съществува отпреди 1898 година. Щастлива ли е историята на Бней Брит на българска територия попитахме Соломон Бали преди да го помолим за коментар върху изследването на FRA  и значението му в българския контекст.

Интервюто на Ирина Недева със Соломон Бали и какво мислят за значението на това първо по рода си изследване Morten Kjaerum, директорът на Агенцията за фундаменталните човешки права (FRA)  и председателят на Европейския съвет Херман Ван Ромпой можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!