Германия, Швеция и България са поели най-силната тежест на бежанската вълна от Сирия

Германия, Швеция и България са държавите-членки на Европейския съюз,които са поели най-силната тежест на бежанската вълна от Сирия, заяви Робърт Висер - изпълнителен директор на Европейската служба за подкрепа в областта на убежището. Той представи ситуацията със сирийските граждани, търсещи закрила в страните от Евросъюза  в рамките на дискусията по миграционния натиск по време на провелия се в Брюксел Съвет "Правосъдие и вътрешни работи".
  Директорът на Фронтекс е отбелязал, че българо-турската граница е била една от най-проблематичните, но благодарение на предприетите мерки, нашата страна е успяла да повиши съществено оперативния си капацитет и да ограничи незаконното преминаване на границата. Това е намалило опасностите за Европейския съюз, отчита  Фронтекс.
Швейцарските студенти няма да могат да участват в европейската програма за обмен "Еразъм плюс" през тази година, съобщава Евронюз.
Решението идва след швейцарския референдум за връщане на квотите за имигранти от Европейския съюз.  Европейският комисар по заетостта Ласло Андор коментира, че замразяването на преговорите не е наказание или санкция заради решението на швейцарците, а логично последствие от избора, който направи Швейцария , последствие, което бе добре известно предварително.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!