Комисията по права на жените в ЕП обсъжда проблема с насилието върху жени

Всяка трета жена в Европа е бита и тормозена - това е установила Агенцията на Европейския съюз за основните права, която проведе най-голямото в света проучване за насилието върху жените. Физическото, сексуалното и психологическото насилие върху жените е широко разпространено във всички държави-членки на Европейския съюз. Средно в общността 31 процента от жените са били жертва на насилие, а в България този процент е 28. По правило, споделянето на проблема е една от най-големите трудности в противодействието на черната тенденция. Според доклада две трети от жертвите - 67 на сто - не са казали в полицията дори за най-тежките посегателства на партньора си.

Днес Микаел Густафсон, председател на комисията за правата на жените в Европейския парламент, ще обсъди темата в открит чат с потребители на Фейсбук. Поводът е наближаващия Международен ден на жената на 8 март, който за евродепутатите тази година ще премине под знака на предотвратяването на насилието върху жени. Серия от прояви целят да се привлече вниманието към проблема. Сред тях е и днешното заседание на Комисията по права на жените и равенството на половете в ЕП с депутати от националните парламенти. 



  Евродепутатът Мария Габриел коментира, че проучването е изключително важно, защото наличието на подробна информация е условие да се предприемат конкретни действия. Според нея трябва да се работи за ново единно европейско законодателство по въпроса. Тя говори също за ключовата роля на превенцията в най-ранна възраст, за да се преодолеят стереотипите, които пречат на обществото да прилага демократичните принципи на равенство.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!