Евросправочник на слушателя: Следваща възможност за кандидатстване по подпрограма „Култура“ към „Творческа Европа“ – през юни

Весела Кондакова за съдържанието на подпрограма „Култура“.
През март изтичат сроковете за кандидатстване по различните направления на подпрограма „Култура“ към новата програма на Европейската комисия – „Творческа Европа“. За „Проекти за сътрудничество“ крайният срок беше 5 март, за „Европейски платформи“ и „Мрежи“ е 19 март, за „Литературни преводи“ – 12 март. Организация, която не е успяла да се включи, ще има възможност да подготви проекта си и да го подаде при отваряне на следващите покани в периода юни - октомври. Весела Кондакова, координатор на бюро „Творческа Европа“ за подпрограма „Култура“ обяснява, че България е отличник в направление „Литературни преводи“. За миналия период (2005-2013) издателите са получили около два милиона евро за 79 проекта.
Най-голям интерес след направление „Литературни преводи“ привлича направление „Сътрудничество“. Направление „Европейски платформи“ дава големи възможности, но се изисква участието на минимум 10 държави в кандидатстващото обединение.
Програмата е насочена към професионалисти, напомня Кондева и съветва бъдещите кандидати да се запознаят с вече одобрените и осъществени проекти – те се намират в стария сайт на Изпълнителната агенция за аудиовизия, култура и образование.
Подробности за направленията чуйте в интервюто с Весела Кондакова.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!