228 милиарда евро са загубите в ЕС от насилието върху жени

По повод Международния ден на жената на 8 март, Европейският парламент организира заседание с депутати от националните парламенти, за да разисква проблема и да търси пътища за решаването му. Щетите от насилието спрямо жените се оценяват на 228 млрд. евро годишно. Европейският парламент призовава за единна европейска стратегия за борба с проблема.

Една трета от жените в ЕС заявяват, че някога са били жертва на насилие. Председателят на комисията за жените в ЕП,шведът  Микаел Густавсон от Европейската обединена левица подчерта, че насилието в Европа и в света е устойчиво и все още е на старите нива. Той смята, че рецесията в Европа и достигнатите нива на бедност допринасят за увеличаване на насилието спрямо жени.



Четем доклади на неправителствени организации, че в Гърция, Португалия и други страни . ...не е учудващо, защото примерите от историята показват, че по време на криза или когато мъжете са безработни, насилието към жените се засилва.  Комисията по права на жените в ЕП наскоро прие доклад с решение важна мярка за справяне с трафика да е борбата с проституцията. Това означава да се борим с търсенето, с купуването на телата на жените от страна на мъжете

Според проучване на агенцията на Европейската агенция за основните права показва, 28% от жените в България са били жертви на физическо или сексуално насилие в определен момент от живота си. Най-висок е делът на пострадалите жени в Дания, Финландия и Швеция. Към момента липсва европейско законодателство в подкрепа на политиката на страните-членки за превенция на насилието спрямо жените. На 25 февруари евродепутатите одобриха нова резолюция с препоръки към Европейската комисия за борбата с насилието спрямо жените. Един от авторите на доклада бе Антония Първанова от Алианса на либералите и демократите. Тя подчертава, че Комисията по правата на жените в Европарламента призовава 2016 година да бъде обявена за Европейска година на премахване на насилието спрямо жените.
 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!