Берлин, Дуисбург и Дортмунд - най-засегнати от социалния туризъм от България и Румъния

Финансовите министри от еврозоната продължават да търсят компромис по предлаганата нова схема за предпазване на данъкоплатците от плановете за спасяване на банки.  В Брюксел започнаха важни тридневни разговори за създаване на механизъм за закриване на затруднени банки в еврозоната - един от елементите на бъдещия банков съюз, който да възвърне доверието към европейската валута. Стремежът е да се постигне компромис с Европейския парламент преди изборите през май. В противен случай решението ще бъде отложено за 2015 г.,а това може да се отрази зле на доверието към съюза.  Последният шанс Европейският парламент да одобри каквато и да е сделка по въпроса е сесията от 14-17 април.  
Следващият кръг от преговори с ЕП ще е в сряда.

Финансовите министри от еврозоната бяха запознати и с подробности за финансовата помощ, която ЕС възнамерява да предложи на Украйна. Комисарят по икономиката Оли Рен изтъкна, че Украйна се намира "в средата на европейския континент". "Трябва да направим това, което зависи от нас, за да гарантираме стабилност и сигурност в тази важна част от Европа", каза Рен пред журналисти и посочи, че от решаващо значение е да се създадат условия за икономическа стабилизация. Той каза, че помощта на ЕС зависи от това дали ще се стигне до споразумение между Украйна и МВФ и дали Киев ще започне да извършва "сериозни икономически реформи".  


Броят на българите, поляците и румънците, които получават помощи по социалната програма Харц IV  в германската столица, е много по-голям отколкото при другите националности, съобщава изданието "Берлинер цайтунг". В Берлин са регистрирани  17 150 българи и 26 процента от тях или 4400 души получават помощи по Харц IV, делът при поляците също е 26 процента, а при румънците -  22 процента. За сравнение, в Берлин живеят общо 195 000 граждани на страни членки на ЕС, но помощи от държавата получават 35 700 сред тях или 18 процента.  Според оценки на Германската служба по заетостта, Берлин, Дусбург и Дортмунд са големите германски градове, засегнати най-силно от социалния туризъм от България и Румъния. 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!