ЕП одобри законодателни промени в интерес на туристите

Автор:
Снимка: Венета Николова
Законодателни промени в интерес на туристите одобри на първо четене Европейският парламент. Целта е туристи, които са платили пакетни почивки през интернет, да имат същите права на защита както при купуване на пакет от туристическа агенция. Промените защитават туристите от рязко увеличение на цените на туристическите пакети или внезапни промени в часовете на полетите. Определят се правата при "непредвидени" обстоятелства - когато например турист не може да се прибере от чужбина заради фалит на туристическа агенция или на въздушен превозвач.


Европейските депутати засилиха гаранциите за защита на личните данни. Преди да разкрие такива данни на трети страни, всяка компания ще трябва да иска предварително разрешение от националния орган, който отговаря за защита на личните данни,. Компанията ще трябва да информира и самото лице за направеното искане. Всеки доставчик на интернет услуги ще трябва да получи тяхното изрично съгласие на даден гражданин, преди да започне да обработва негови лични данни. Новите правила ще осигурят и по-добра защита на личните данни в интернет.
 
Повече британци са готови да гласуват "за" оставане в Европейския съюз, отколкото за излизане от него, показа ново проучване. То е направено на  9 и 10 март от института "ЮГов". 41 процента от запитаните смятат, че страната им трябва да остане в Евросъюза, а 39 процента биха гласували за напускане. Това е първият случай, когато поддръжниците на членството в ЕС надхвърлят поддръжниците на отделянето, откакто миналата година премиерът Дейвид Камерън обеща да свика референдум за членството на Великобритания, ако спечели изборите догодина.През 2012 г. броят на тези, които са били готови да гласуват за напускане на ЕС, е надхвърлял с 23 процентни пункта желаещите запазване на статуквото.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!