Дебати в Европарламента за ролята на Тройката кредитори

Европейският парламент проведе няколкомесечно разследване на работата на Тройката кредитори, създадена през 2010 г., в която са Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд. Тя беше създадена, за да подпомогне Гърция и други държави от Европейския съюз, засегнати особено сериозно от кризата. Депутати посещаваха затруднените държави Гърция, Ирландия, Кипър, Португалия и Испания и привикваха представители на Тройката. Социалистите  евродепутати обвиняват Тройката в некомпетентност и в нарушаване на социалните права, установени от договорите в ЕС. Десните казват, че Тройката е необходимост, която е доказала стойността си. И двете страни са на мнение, че дейността на кредиторите лежи на съмнителна законова база и не носи отговорности за стореното. На дебатите вчера в пленарната зала, Европейският парламент призова за създаване на специален паричен фонд на Европейския съюз, който да замести Тройката. Това ще изисква обаче промяна на договорите за ЕС.


Карима Дели от групата на Зелените от Европейския свободен алианс, водеща на разследването на дейността на Тройката и ефекта на наложените от нея фискални мерки.
 
Технократското чудовище Тройка действа без контрола на Европейския парламент. Това е икономическа грешка. С мерките за икономии кризата се задълбочи. Никога повече тройка!

Лием Хонг от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите:
 
Европейците критикуват Европа за липса на прозрачност и демокрация. Съмняват се в ефективността на политиката на икономии.

Отмар Карас от групата на Европейската народна партия, участващ в разследването на Тройката, признава недостатъците и грешките, но иска да се спре на бъдещето.
 
В дългосрочен план, целта е Европейски монетарен фонд на базата на закона за Общността, да се утвърди от Парламента, да се контролира от него и да се въведе законодателство, предпазващо от държавен банкрут.

Депутатите от Европейската народна партия смятат, че Тройката е изиграла своята роля и че тя е била повече на спасител, отколкото на чудовище. Ето какво добавя Регина Бастос от ЕНП:
 
Поуката е да се внимава в прилагането на мерките за икономии, защото те не могат да доведат до растеж и да увеличат работните места.

При огромната младежка безработица, 25 на сто, и повсеместната социална криза, някои депутати призоваха за повече социални мерки. Алехандро Серкас от Прогресивния алианс на социалистите и демократите.
 
Нужни са хирурзи, а не касапи, тоест, политиката на разбирането, че животът е по-сложен от това да се правят банкови разчети и да се решава дълга за две години.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!