Санкции на ЕС срещу Русия заради случващото се в Крим

Държавите - членки на Европейския съюз се споразумяха за формулировката на санкциите срещу Русия. От черновата на резолюцията става ясно, че санкциите ще включват замразяване на авоари и забрана за пътуване на отговорните за нарушаването на суверенитета на Украйна. В понеделник външните министри на ЕС се събират в Брюксел , за да гласуват официално документа. Ако бъде одобрен, това ще бъдат първите санкции, наложени от ЕС срещу Русия след края на студената война. Мерките са били координирани със Съединените щати, Швейцария, Турция, Япония и Канада, за да може да се гарантира, че "мрежата от санкции" е възможно по-тясна и ефективна.

Евродепутатът Маруся Любчева от ПЕС обясни какво съдържа резолюцията на ЕС. 



На първо време в резолюцията се говори за спиране на двустранните разговори с Русия по отношение на визовия режим, тъй като много от страните - членки на Европейския съюз, имат такъв тип двустранни разговори с много страни, включително и с Русия. И това е ясно записано в резолюцията - препоръка да се спрат, не изцяло да се прекратят, но на този етап да се спрат двустранните разговори. На второ място, да се спрат разговорите между Европейския съюз и Русия по отношение на споразумението за партньорство. Защото в този момент е в ход подготовка на новото споразумение между Русия и Европейския съюз и Европейският съюз решава на този етап да спре тези разговори, докато не се деескалира ситуацията, докато не се спре военната интервенция.
На трето място, има разговори, които днес също ще бъдат обсъждани, да се спре подготовката за участие на европейските институции в Г-8, срещата на високо ниво, която трябва да се проведе през юни 2014 година. На следващо място са замразяване на авоарите в банки на европейските държави, като това се отнася към лица, които имат пряко отношение около ситуацията в Крим.
Има послание да не се увеличава енергийната зависимост на Европейския съюз от Русия чрез различни текущи или бъдещи
проекти. Всичко в резолюцията е насочено към непоощряване и предпазване от всякакви военни събития и действия, които могат и има опасност да се случат в Крим.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!