Брюксел одобри пътна карта за изключване от ЕС

Брюксел одобри" пътна карта"за изключване от ЕС. При системно незачитане на върховенството на закона ЕК ще може да отнема правото на глас на страна членка.Това произтича от представения нов механизъм. 

ЕК ще наблюдава дали и как страните от ЕС зачитат принципите на правовата държава,като при нарушаването им ще изисква от правителствата им информация и становище и ще формулира позиция.
Евродепутатът Любов Панайотова коментира:
Тази мярка се налага от ЕК ,за да има добро функциониране на правораздавателната система на страните членки на ЕС.2012 година се прие справка-класация на страните,които не се справят ,не отговарят на изискванията-шест държави между ,които е и България.Комисар Рединг говори за преработка на договори-опрределени изисквания на страни членки за добро правораздаване,като отнемането на правото на глас ще става в случай на системни нарушения свързани с незачитане на върховенството на закона.

Андрей Ковачев обясни какъв е механизмът за санкции при незачитането на принципите на правовата държава и върховенството на закона.За пример даде санкцията срещу Австрия преди години, когато е била наложена крайната мярка заради крайнодясното правителство."Пътната карта"ще дава възможност да се следи дали страните членки спазватпринципите на върховенството на закона и правовата държава.Андрей Ковачев отново изразява опасения,че България е приета в ЕС със сериозен дефицит в правораздавателната политика, борбата с корупцията, което до днес е минус.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!