За правилата за контрол над банките се споразумяха 18 страни от еврозоната

В кратката ни рубрика за европейско събитие на седмицата избираме важното споразумение постигнато между евродепутатите и правителствата на 18 държави от еврозоната за правилата за контрол над банките. Така беше направена решителна крачка към завършването на Банковия съюз, като един от стожерите, гарантиращи, че повече няма да се повтаря тежката финансова криза, започнала от дълговете на гръцкото правителство.

След 16 часа изморителни преговори решението е на лице - нова единна система за справяне със закъсали банки в Еврозоната, което да не е за сметка на обикновените данъкоплатци. Това е един от стълбовете на така наречения Банков съюз, който предвижда също фонд за наливане на пари в проблемните банки, както и схема за гарантиране на влоговете на клиентите им до 100 хиляди евро.

Сделката дойде след сериозни разногласия между Европейския парламент и правителствата. Председателят на парламента обяви след срещата:

Мисля, че най-после разбихме този омагьосан кръг между банкови загуби риски и пари от бюджета за спасяването им.

Създава се фонд от 55 милиарда евро, който ще се набере чрез такси от надзираваните банки. Чрез него ще се подпомагат, онези, които са в криза, поради някакви сътресения на пазарите. Комисарят Мишел Барние, отговарящ за вътрешния пазар направи следното уточнение:

Централизираме решенията в еврозоната за оздравяване на евентуални банкови кризи. Това касае 2 категории банки: най-големите, които са над 100 и транснационалните банкови групи - те ще бъдат под пряк надзор на ЕЦБ.

На ЕЦБ бе дадена основната отговорност за задействането на оздравителния механизъм, когато дадена банка започне да изпитва трудности. Ще има обаче и независим борд с представители на страните членки, , който ще може да настоява за отнемането на лиценза или затварянето на дадена банка, въпреки решението на Франкфурт. Това бе гаранция, по искане на правителството на Германия, което трябва да отговори на опасенията на своите данъкоплатци.

Споразумението беше приветствано от ръководителя на Европейската централна банка Марио Драги:

Нуждаем се от механизъм, който е добре подплатен с финансови средства и споразумението дори включва завишаване на тези средства. Взе се предвид и нашето настояване да има ясно разделение между надзора на ЕЦБ върху банките и оценката за решаването на техните проблеми. И този аспект сега виждаме, че Европейската централна банка ще има водеща роля.

Държавите, които не ползват еврото като своя валута, включително България, също могат да се присъединят към банковия съюз по свое желание, още преди да са влезли в еврозоната. След постигнатотото споразумение в Брюксел обаче, от изявленията не стана ясно как точно ще бъдат защитени българските интереси в процеса на взимане на решения за надзираваните банки, ако такива попаднат в кръгозора на ЕЦБ. Българското правителство също не е излязло с позиция.


Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!