Украйна и предстоящите евроизбори - главни теми в ЕП

Тази седмица депутатите ще обсъдят резултатите от срещата на върха на Европейския съюз на 20 и 21 март, която бе посветена на кризата в Украйна и на санкциите срещу Русия. Отношенията със Съединените щати също излизат на преден план предвид предстоящата среща на високо равнище в Брюксел на 26 март.
   Утре, сряда,  депутатите ще разискват с председателя на Европейския съвет Херман Ван Ромпой отговора на Евросъюза на анексирането на Крим от страна на Русия. Споразумението между ЕС и САЩ за свободна търговия и инвестиции, регулирането на финансовия сектор и борбата срещу избягването на данъци са основни теми, по които делегация на икономическата комисия в Европарламента ще проведе разговори във Вашингтон. Депутатите провеждат тези дни серщи с членове на американския конгрес и с представители на финансовия департамент.
   Делегация на икономическата комисия приключва днес двудневното си посещение в Полша, където разгледа напредъка на страната към приемане на еврото. В същото време, депутати от комисията по външни работи и подкомисията по права на човека проучват в Катар  положението на работниците имигранти.
   На 25 и 26 март Европарламентът организира семинар за журналисти за европейските избори през май 2014 г.


На 27 март над 150 граждани на Европейския съюз ще обсъждат в Брюксел бъдещето на континента. За да се включите в дебатите, публикувайте въпросите и коментарите си в социалните мрежи Facebook и Twitter, информират от Европейската комисия.
   От септември 2012 до началото на тази година еврокомисари разговаряха с граждани на Общността, като по този начин беше предоставена възможността на хората да изразят вижданията си за бъдещото политическо и икономическо развитие на Европа преди  изборите през май. По трима участници във всеки от тези диалози ще участват в дебатите на 27 март в Брюксел. Темите ще включват:  права на гражданите; преодоляване на кризата; изменение на климата; проблеми на потребителите, които се отразяват на ежедневието на хората. Заключителните дебати ще съберат участниците с председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу от 16 до 17 ч. централноевропейско време, което може да се наблюдава директно в социалните медии.
   Според допитване, 51 % от участниците в диалозите с еврокомисарите смятат, че Европа ще излезе по-силна от кризата, а 74 % искат по-тесен политически съюз. 88 % се обявяват за повече дебати. Изразените от гражданите мнения ще помогнат при съставянето на планове за бъдещи реформи в Европейския съюз, подчертават от еврокомисията. 

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!