Чешки депутати не подкрепиха санкции срещу Русия

Камарата на депутатите в парламента на Чехия не подкрепи проект, възлагащ на правителството да прокарва в ЕС икономически санкции срещу Русия. Същевременно парламентаристите гласуваха против предложение да бъдат увеличени финансовите средства за чешката армия. Във връзка с положението в Украйна, САЩ и ЕС наложиха индивидуални санкции на Руската федерация  - замразиха активите на редица лица и забраниха да им бъдат издавани визи. От седмици вече в Евросъюза се говори за икономически санкции, но засега решение няма. Президентът Владимир Путин предупреди, че щетите в подобен случай ще бъдат взаимни.



Найджъл Фарадж, лидерът на Партията за независимост на Обединеното кралство, обвини ЕС, че "има кръв по ръцете" заради Украйна. Той каза това в телевизионен дебат със заместник министър-председателя Ник Клег, който от своя страна каза, че е шокиран от изявлението. "Би трябвало да наведем глави от срам, защото дадохме напразни надежди. ЕС има кръв по ръцете заради Украйна", заяви лидерът на популярната антиевропейска партия по време на дебат, организиран заради изборите за Европейски парламент през май. Според Фарадж, Европа е направила лош избор, като е подкрепила поради "империалистични и експанзионистични" цели украинската революция, и това в крайна сметка е довело до загубата на Крим. Лидерът на либералните демократи Ник Клег определи изявлението му като "превратно тълкуване на фактите, обидно и шокиращо". Той го обвини, че така застава на страната на руския президент Владимир Путин. Двамата спориха в продължение на повече от час.

Допитване до общественото мнение след снощния телевизионен дебат между Найджъл Фараж и Ник Клег показа, че Фараж има превес в навечерието на изборите за Европейски парламент. Анкетата за в. "Сън" е показала, че хората, гледали дебата, засегнал въпросите за имиграцията, в това число и от България и Румъния, подкрепят твърдо Фараж. Петдесет и седем процента от анкетираните са заявили подкрепа за лидера на евроскептичната политическа сила, докато само 36 процента са декларирали подкрепа за британския вицепремиер Клег. Клег и Фараж ще се срещнат за втори път на дебат на 2
април в ефира на телевизия Би Би Си.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!