Доверието в еврозоната се е повишило през март повече от очакваното

Автор:

Европейската комисия изрази тревога, че държави-членки на Европейския съюз прибягват до задържане на имигранти от трети страни. Конкретни страни и примери обаче не бяха назовани. Комисията смята, че са необходими допълнителни мерки, за да бъде сигурно, че се спазват изискванията на директивата по въпросите на имигрантите от държави извън ЕС. Директивата съдържа правила, по които могат да бъдат връщани имигранти без законно право на престой в Общността. Европейската комисия препоръчва да бъдат положени допълнителни усилия за подобряване на условията за задържане на имигранти.
 



Икономическото доверие в еврозоната се е повишило през март повече от очакваното. Това се дължи на осезаемо по-голямото доверие на потребителите, показва индексът "И Ес Ай" на Европейската комисия.
Отчетеното месечно нарастване е най-високото от 5 години насам. Повишение на доверието е отчетено във всички големи икономики от еврозоната. Най-голямо нарастване се наблюдава в Холандия, Испания и Италия, докато двете водещи икономики - Германия и Франция, отчитат по-умерено нарастване на доверието.
 
Европейският съюз поиска от Гърция да си върне обратно 136-те милиона евро държавна помощ, която държавата е отпуснала на металургичната компания "Ларко". Брюксел провери този случай с цел да установи дали дадената помощ нарушава европейските правила, според които държавата може да предостави помощ на компании, но при същите условия, както и за частни инвеститори. Част от въпросната компания е в процес на приватизация съгласно условията на спасителните програми за Гърция, които принудиха правителството да предприеме непопулярни мерки за икономии.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!