ЕК набелязва мерки за повече независимост и свобода на медиите

 Европейската комисия започна проучване за набелязване на мерки за повече свобода и независимост на медиите в Европейския съюз.  То ще продължи до 7 юни и една от основните му цели е да установи как да се осигури независимостта на журналистите от правителствата. Обсъждат се и законови критерии за ръководствата на обществените медииКомисията ще потърси и отговори за ролята и независимостта на обществените медийни регулатори, както и за осигуряването на защита на източниците на информация на европейските журналисти.

Европа е дом на демокрацията, прозрачността и основните права. Свободните и плуралистични медии са важна част от това, заяви вицепрезидентът на Европейската комисия и комисар по въпросите на цифровите технологии Нели Крус.
  Евродепутатът от АЛДЕ Ренате Вебер, докладчик на Европейския парламент за медиите, призова от своя страна в Европейския съюз да бъде въведена обща система за наблюдение на свободата в медиите. Вебер коментира, че е необходимо европейско законодателство, свързано с критериите за назначаване на ръководители на обществените медии, както и осигуряване на прозрачност за качествата, почтеността, професионализма и независимостта на управляващите ги органи.



    Въпросите за обществените медии бяха в центъра и на посещението на вицепрезидента на Европейския съюз за радио и телевизия Клаудио Капон в България. В интервю на Светослава Кузманова той сравнява състоянието, включително и финансово, на обществените медии в България с това на европейските обществени оператори. Изводът му е, че "България е на дъното" по финансиране и това трябва да се промени.

Още европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!