Възстановяват с евросредства Голямата мелница в Балчик

По оперативна програма "Регионално развитие" в Балчик започва възстановяването на Голямата мелница - паметник на културата с вековна история.

Ръководителят на проекта - заместник - кметът на Балчик Стелиян Железов разказва,че по оперативна програма "Регионално развитие" в емблематичната сграда ще бъдат вложени около 2 милиона лева. В нея ще бъде уредена експозиция "Пътят на зърното". Целият финансов ресурс, който е осигурен и за още два проекта е над 5 милиона лева. Мелницата е знаков паметник за региона. Още това лято туристите ще могат да видят направеното, защото е предвидено да се работи до м. юни. От Голямата мелница ще започват и ще завършват културно-историческите маршрути в града.


Архитект Владимир Попов - водещ проектант разказва в интервюто за историята на мелницата, посторена през 1090 година. Тя е била сред най-модерните индустирални сгради на Балакните п отова време. Тя е имала стратегическо значение за изхранването н абългарската армия и е произвеждала 75 тона брашно за денонощие. Строителите ще възтановят и навигационен знак върху южната фасада на сградатга. Двете метални стрелки някога са били ориентир за корабите при навлизане на пристанището.

Още  е европейски новини:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!