Статистиката сочи спад на смъртните случаи по пътищата на Европа

Автор:

Неотдавнашното икономическо възстановяване все още не е довело до нови работни места и социалното положение в ЕС показва слаби признаци на подобрение. Това показва последния тримесечен преглед на заетостта и социалното положение, изготвен от Европейската комисия. В разгара си кризата е оказала най-неблагоприятно въздействие върху заетостта на мъжете и младите хора.
Неравенството се задълбочава и има риск сегашното крехко възстановяване да не подобри положението на много от групите с ниски доходи, каза еврокомисарят за заетостта и социалните въпроси Ласло Андор. Той призова държавите-членки да гарантират, че при опитите за излизане от кризата се полагат грижи за всички.



Изминалата 2013 г. е втората поредна година, в която се отбелязва впечатляващ спад на броя на смъртните случаи по пътищата на Европа, съобщи Европейската комисия. Според предварителните данни броят на загиналите при пътнотранспортни произшествия е намалял с 8 % спрямо 2012 г., след спад от 9 % между 2011 г. и 2012 г.  Държавите с най-нисък брой загинали по пътищата продължават да бъдат Великобритания, Швеция, Холандия и Дания, които отчитат около 30 смъртни случая на един милион жители.
Испания, Германия и Словакия са подобрили своите позиции в списъка, нареждайки се сред държавите, които по традиция са с най-добри постижения по отношение на безопасността.
 
Европейският парламент възстановява от тази седмица пленарните си сесии в Брюксел след двегодишно прекъсване. В сряда и четвъртък евродепутатите се събират за кратко пленарно заседание в залата, която беше затворена от съображения за сигурност през септември 2012 година. Дневният ред за сряда включва въпроси от областта на общата външна политика, както и от политиката за сигурност и отбрана. Сред останалите теми на заседанието в сряда са и обменните такси за платежни операции, свързани с банкови карти. В четвъртък ще бъде разгледан доклад за режима, по който Европейскят съюз контролира износа, прехвърлянето, брокерската дейност и преноса на изделия и технологии с двойна употреба.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!