Информационен обзор на европейските събития през март

И през март най-болезнената тема за континента остана Украйна. Европейската комисия излезе с пакет от мерки в подкрепа на страната. Още на 11 март председателят Жозе Мануел Барозo предложи въвеждането на едностранни търговски облекчения за Украйна.

Държавните и правителствените ръководители на страните-членки приветстваха представения от Европейската комисия пакет в подкрепа на Украйна, на обща стойност 11 милиарда евро - каза Жозе Барозо.- За начало ние ще въведем едностранни търговски облекчения, които ще дадат възможност на Украйна да се възползва от предимствата на зоната за свободна търговия. Мярката ще донесе пряка икономическа полза за Украйна в размер на около 500 милиона евро годишно.

Няколко дни по-късно, на 21 март, Украйна подписа ключовото споразумение за асоцииране с Европейския съюз. То предвижда по-тясно политическо и икономическо сътрудничество между Киев и Брюксел, въпреки че голяма част от документа, засягаща свободната търговия, ще бъде подписана след президентските избори в Украйна през май. Междувременно Европейският съюз забрани издаването на всички видове визи, включително шенгенски, за жителите на Крим в посолствата и визовите центрове на европейските страни на руска територия.

На 26 март в Брюксел се състоя срещата на високо равнище между Европейският съюз и Съединените американски щати. ЕС беше представен от Херман ван Ромпой и Жозе Мануел Барозо, а Съединените щати - от президента Барак Обама. По време на съвместна пресконференция Обама заяви, че светът е по-сигурно място, когато „Европа и Америка са единни”. Той обаче не се ангажира с очакваните обещания за внос на втечнен газ, като обясни, че страната му има установена лицензионна политика и добави, че това би било много по-лесно, когато се подпише споразумението за свободна търговия между САЩ и Евросъюза.

През 2013г. средните почасови разходи за труд в цялата европейски икономика, с изключение на земеделието и администрацията,  са възлизали на 23 евро и 70 цента в ЕС и 28 евро и 40 цента в еврозоната. Най-ниски са разходите за труд в България - близо 4 евро, а най-високи са те в Швеция, където за един час труд се заплащат 40 евро, и в Дания - съответно - малко над 38 евро. Разходите за труд включват заплати и социални разходи за работодателите.

През март Европейската комисия отбеляза десет години от създаването на Системата за бърз обмен на информация, която защитава европейските потребители от опасни нехранителни продукти. Нейната роля е да осигурява бързо разпространение на информация за потенциално опасни продукти.

През 2013 г. държавите от ЕС подадоха общо 2364 сигнала, което е увеличение с 3,8% спрямо 2012 г. Основните категории продукти, за които се е наложило вземането на коригиращи мерки, са били изделията от текстил, модните артикули, детските играчки и козметиката - коментира Невен Мимица, комисар на ЕС по политиката за потребителите. 

Най-много предупреждения се отправят във връзка със стоки, произведени в Китай. Миналата година 64% от уведомленията за опасни продукти са се отнасяли до изделия, внесени от Китай - коментира още комисар Невен Мимица и заяви, че ЕС работи за подобряване на комуникацията с отговорните органи в Китай.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!