Опасни бебешки шишета на българския пазар, въпреки решение на ЕК

Преди 3 години Европейската комисия забрани използването на детски пластмасови шишета, съдържащи съставката "Бисфенол А". Това са пластмасови бутилки за мляко, вода или сокове, които до този момент бяха разрешени за употреба в Европейския съюз.
Бисфенол А е органично вещество, което се използва в производството на поликарбонат - пластмаса, която доскоро беше основен материал за изработване на бебешки шишета.
Оказа се обаче, че при нагряване до висока температура следи от веществото могат да попаднат в течността и да застрашат човешкото здраве. Химикалът преминава в храната, особено ако повърхността на покритието е повредена или одраскана, както и при многократна употреба на пластмасови бутилки. По данни на Европейската агенция за сигурност на храните наличието на "Бисфенол А" в пластмасови бебешки шишета за хранене може да се отрази зле върху развитието на децата и върху тяхната имунна система, както и да спомогне за появата на тумори. Взимайки под внимание всички научни данни за възможни токсикологични действия на "Бисфенол А" при ниски дози, Европейската комисия забрани неговото използване в производството на бебешки по ликарбонатни шишета за хранене.
Решение е гласувано след продължили месеци консултации между служби на Европейската комисия, Европейската агенция за сигурност на храните /ЕАСХ/ и производители на артикули за детско хранене. Родителите в Европейския съюз могат да са сигурни, че от средата на 2011 г. в пластмасовите шишета за хранене няма да има "Бисфенол А", заяви тогавашният еврокомисар за здравеопазването и защитата на потребителите Джон Дали.
Оказва се, обаче, че 3 години по-късно, въпреки забраната, българският пазар все още е залят с евтини асортименти бебешки шишета, произведени от поликарбонатна пластмаса.



По темата - мнения на главен експерт Таня Баракова, отдел "Материали за контакт с храни" в Националния център по обществено здраве и анализ, автор на проучване, доказало наличието на опасни бебешки шишета на българския пазар, както и на д-р Светла Асенова, гл. експерт в дирекция "Контрол на храните" в Българската агенция по безопасност на храните.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!