Новото търговско споразумение между ЕС и САЩ заплашва да отвори пътя на добива на шистов газ


Новото търговско споразумение между ЕС и САЩ заплашва да отвори пътя на добива на шистов газ по метода фракинг дори в страни като България, в които има мораториум.
Британския премиер Дейвид Камерън заяви при обсъждането на санкциите от страна на ЕС към Русия по повод кризата в Украйна, заяви че добивът на шистов газ чрез метода на хидравличното разбиване /фракинг/ трябва да се върне в политическия дневен ред на Европа. Още преди изявлението на Камерън, очевидно се мисли за връщане на тази тема в политическия дневен ред на Европа, защото в новото търговско споразумение между ЕС и САЩ се обсъжда клауза, в която се дава възможност на енергийни компании да завеждат частни искове срещу държави от ЕС, в които има мораториум или забрана за добив на шистов газ, като мотивът е претърпени търговски загуби. За това алармират от международната екологична организация „За Земята“.  Драгомира Раева от българския клон на организацията заяви:



 Ако бъде приета тази клауза в споразумението, позната като механизъм за уреждане на спорове между инвеститор и държава, би предоставила на компаниите специални права да предявяват иск за обезщетение в частни съдилища, ако преценят, че са претърпели загуби в резултат на дадена регулация или политика. Както е известно, в България съществува мораториум върху проучванията и добива на шистов газ чрез хидравлично разбиване, но този мораториум може да падне при едно следващо гласуване в парламента. Междувременно компанията „Шеврон“, която имаше договор за проучванията, може да заведе дело срещу страната ни в частен съд в трета държава, което лесно да спечели и тогава инвестиционния риск изцяло ще падне върху българските граждани, което противоречи на демократичните принципи.
 
В анкета на Иван Русланов хората са на мнение, че страната ни трудно може да постигне енергийна независимост, за което вината изцяло е на политиците, но остават подозрителни към екологичните рискове от добива на шистов газ чрез фракинг
  Драгомира Раева обясни, че преговорите между ЕС и САЩ продължават, а ЕС е стартирала обществена консултация на клаузите от проектоспоразумението, която ще се проведе  от 27 март до 21 юни 2014 г. он-лайн и призова всички европейски граждани да дадат мнението си на адрес europa.eu, за да не бъде оставяно решението единствено в ръцете на политиците.

Още европейски теми:

www.euranetplus-inside.eu






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!